| Door:

Volvo XC60 T8 voor milieu of prestaties

Een op de vijf nieuwe Volvo's XC60 die worden verkocht betreft een T8. Een zogenaamde Twin Engine of beter bekend als een plug-in hybride. Hoe bevalt deze topversie in de dagelijkse praktijk?

De nieuwe Volvo XC60 kent natuurlijk dezelfde basis als de XC90, maar is wat minder pompeus en past daardoor beter bij de Europese smaak. De auto heeft vijf zitplaatsen en minder hoekige vormen dan zijn grotere broer.

R-Design

Alle elementen van een nieuwe Volvo zijn op de XC60 terug te vinden. Denk aan de grote grille, de Thorhammer koplampen, de typisch gevormde achterlichten en de oplopende ruitlijn die van het vorige type is overgenomen. De auto maakt een kloeke, ietwat stoere indruk, maar oogt ook rijk en elegant. Dit exemplaar staat op optionele 21 inch wielen. Misschien wat teveel van het goede. Maar gelukkig wordt het comfort er niet negatief door beïnvloed. Dit is de zogenaamde R-Design, de meest sportieve uit het aanbod van de XC60.

Topprestaties

Motorisch biedt Volvo in het nieuwe model slechts 4 cilinder 2 liters aan, zowel diesel als benzine. Wie genoegen neemt met alleen voorwielaandrijving, die krijgt de T5 met 245 pk. Al helemaal geen stakker. Meer vermogen en vierwielaandrijving, ook mogelijk bij de T6 die tot 320 pk wordt opgepekt. Let wel, we spreken nog steeds van een 2 liter! De overtreffende trap is deze T8 Twin Engine. Door de auto naast de 320 pk 2 liter benzine ook nog eens te voorzien van een 87 pk sterke elektromotor groeit het maximale vermogen naar 407 pk en leveren de motoren samen een koppel van 640 Nm. Makkelijk om te begrijpen dat deze combinatie topprestaties levert zoals een acceleratie naar 100 km/h in 5,3 seconden en een top van 230 km/h.

Elektrisch

Als extra steun in de rug en om het prestatieniveau op te waarderen, is het concept van de T8 geslaagd. Maar het gaat om een plug-in hybride met een extra batterij. De hele constructie weegt 247 kg en dat moet dus iedere kilometer worden meegenomen. In de praktijk kan op een volgeladen batterij zo'n 30 tot 35 kilometer volledig elektrisch worden gereden. Wie nooit langere ritten maakt, kan dus in feite bijna zonder brandstof toe. Maar dat is niet de praktijk. Nu de aantrekkelijk lage bijtelling op plug-in hybrides is verdwenen zullen vooral automobilisten voor de T8 in de markt zijn die het extra vermogen prettig vinden.

Actieve rijstijl

Overigens is er nog wel één voordeel. Vanwege de volgens de officiële cijfers gemeten lage CO2-uitstoot ligt de BPM enorm laag. Zo laag zelfs dat de extra kosten die de techniek met zich meebrengt daar volledig door worden gecompenseerd. De T8 is daardoor goedkoper dan de T6. En veel hoeft de gebruiker er niet voor te laten. De bagageruimte is fractioneel kleiner, maar dat valt met minimaal 468 liter nog te overzien.

Elektrisch wegrijden geeft een enorme rust. Maar wie wil presteren, zal merken dat de benzinemotor snel zijn partijtje meeblaast. Het onderstel is prettig comfortabel maar toch voldoende actief in snel genomen bochten. Dat alles maakt de nieuwe Volvo XC60 tot een fijne machine voor werk, gezin en een actieve rijstijl.

Versies

Volvo begint de XC60 als T5 Momentum voor 58.995 euro met louter voorwielaandrijving. De T5 AWD start vanaf 61.915 euro en wie de maximale kracht van 320 pk wenst betaalt 69.915 euro voor de T6 AWD. De T8 zet, zoals reeds uitgelegd, prijstechnisch een stapje terug vanaf 66.965 euro voor de Momentum en 72.815 euro voor deze R-design. De 190 pk diesel kost minimaal 61.915 euro.

De Volvo XC60 heeft een waardige opvolger gekregen. In ons land was de XC60 tot het einde toe de gangmaker in het segment. Geen enkele reden waarom dat bij de nieuwe oplage anders zou worden. De T8 voldoet vooral in de behoefte naar meer vermogen en zal alleen het verbruik en de bijbehorende uitstoot dienen als er ook daadwerkelijk naar gehandeld wordt.

Lease de Volvo XC60 5d

Volvo XC60 5d
Volvo XC60 5d lease vanaf netto bijtelling vanaf
2.0t5 momentum 184kW geartronic aut € 810,- € 405,- Bereken zelf
2.0t8 plug-in hybrid momentum awd 299kW geartronic aut € 839,- € 461,- Bereken zelf
2.0t5 r-design 184kW geartronic aut € 846,- € 428,- Bereken zelf
2.0t5 momentum awd 184kW geartronic aut € 849,- € 432,- Bereken zelf

Tags