| Door:

Kunstmatige intelligentie voor nieuwe Audi A7

Dat de nieuwe Audi A7 eraan zat te komen, dat was bekend. Vanavond heeft het merk definitief het doek gehaald van de tweede generatie.

Vanaf november kan de nieuwe Audi A7 al worden besteld, de lvering start in februari. Uiteraard houdt het merk vast aan een sportief vormgegeven vijfdeurs carrosserie met grote achterklep. Die carrosserie is volledig nieuw en heeft de laatste designkenmerken van Audi die deels ook al op de nieuwe A8 zijn getoond.

Flanken

Wie de zijkant bekijkt ziet een lange wielbasis, eveneens lange motorkap en juist korte overhangen. De belijning op de flanken benadrukken de grote wielen, terwijl de singleframe grille nog prominenter aanwezig is op het front. De koplampen herbergen de nieuwste verlichtingstechnieken.

Achterspoiler

De tweede editie van de Audi A7 gaat naar een lengte van 4,97 meter en een wielbasis van 2,93 meter. Het bagagevolume varieert van 535 tot 1.390 liter als de achterbank wordt neergeklapt. Een blijvend kenmerk is de achterspoiler die bij hogere snelheden automatisch omhoog komt. De diffuser in de achterbumper is antracietkleurig met chromen details. Uiteraard is er een S-line pakket verkrijgbaar.

Matrix LED

Audi levert afhankelijk van de portemonnee van de koper drie soorten koplampen, LED, HD Matrix LED en die laatste eventueel aangevuld met lasergrootlicht. De achterlichten bestaan uit dertien strips segmenten verbonden met een LED-strip die samen een eerbetoon vormen aan de oer-quattro.

myAudi-app

In het interieur zijn de meeste elementen te bedienen vanuit de centrale display waardoor het aantal knoppen beperkt blijft. Via de AI-knop (artificial intelligence) kunnen de remote parking pilot en de remote garage pilote worden ingeschakeld. De functies zijn na het uitstappen te bedienen met de myAudi-app op de telefoon. De auto bouwt dan een 3D-beeld van de omgeving en handelt daarnaar. Tal van elementen die leiden tot autonoom rijden worden trapsgewijs gelanceerd.

Onderstelopties

Naast de vier onderstelopties is iedere Audi A7 een mild hybrid. De levering start met de 3.0 V6 TFSI van 340 pk en 500 Nm. Deze versie haalt de 100 km/h in 5,3 seconden en heet officieel de Audi A7 55 TFSI. De motor wordt gekoppeld aan een 7-traps S-tronic met dubbele koppeling en quattro. Na lancering wordt het programma snel uitgebreid met meer vier- en zescilinders benzine en diesel.

Lithium-ion

De auto heeft een 48 Volt boordnetwerk en beschikt over een belt alternator starter (BAS) en een lithium-ion batterij die bij het remmen energie terugwint. Tussen 55 en 160 km/h kan de auto vrijlopen zonder ingeschakeld motor. Het inschakelen gebeurt vervolgens ongemerkt door middel van BAS. Volgens Audi geeft de mild hybrid techniek een verbruiksreductie van 0,7 liter/100 km.

Tags