| Door:

Kia Ceed in nieuwe gedaante

De Kia Ceed is en blijft een middenklasser voor de Europese markt. Dat blijkt nu het merk de volgende generatie heeft onthuld.

De nieuwe Kia Ceed (en niet meer Cee'd) maakt voor het grote publiek zijn debuut in Genève als vijfdeurs hatchback en in een tweede modelvariant, die nog even geheim wordt gehouden. De auto heeft een strakker ontwerp, is lager en breder en toont krachtiger met de brede tiger-nose grille. De zogenaamde ice-cube dagrijverlichting is standaard en niet meer verbonden aan de GT of GT-Line.

Bedieningsknoppen

Ook bij de achterlichten wordt gebruik gemaakt van LED's. Kia claimt verder het materiaalgebruik in het interieur naar een hoger niveau getild te hebben. Voorin is het dashboardontwerp zodanig dat er meer beenruimte beschikbaar is. Het touchscreen lijkt zwevend te zijn opgehangen, terwijl op de onderste helft van het dashboard de bedieningsknoppen te vinden zijn voor klimaat en audio.

Overhang

De nieuwe Kia Ceed staat op het recente K2-platform. De auto is ten opzichte van de huidige generatie 20 mm breder, 23 mm langer bij een gelijkblijvende wielbasis. De overhang voor is korter, terwijl deze aan de achterkant groeit. Een deel van de winst is terug te vinden in het bagagevolume van 395 liter.

Nieuwe motor

Kia levert drie motoren, te beginnen met de bekende 1 liter driecilinder goed voor 120 pk. Daarnaast lanceert Kia nu ook de 1,4 liter turbo van 140 pk die onder meer bekend is uit de Hyundai i30. De 1.6 diesel kan met 115 en 136 pk worden gekozen met in beide gevallen een koppel van 280 Nm. Het duurt nog even voordat de nieuwe Ceed beschikbaar is. Dat wordt in september van dit jaar.

Tags